Mp Board 12th English Paper Solution 2024 एमपी बोर्ड 12वीं अंग्रेजी वार्षिक पेपर सम्पूर्ण हल 2024

Mp Board 12th English Paper Solution 2024 : मध्य प्रदेश कक्षा 12वीं अंग्रेजी विषय का पेपर 8 फरवरी 2024 को होने वाला है। इस लेख में कक्षा 12वीं अंग्रेजी विषय से संबंधित कुछ महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर प्रदान किए गए हैं जो लगातार बोर्ड परीक्षाओं में पूछे जाते हैं। Class 12th english Paper 2024 Full Solution प्रश्न उत्तर इस लेख में दिए गए हैं कक्षा 12वीं के वे सभी विद्यार्थी जो अंग्रेजी का पेपर देने जाने वाले हैं वह सभी लेखकों को अंत तक अवश्य पढ़ें।

Telegram Group Join Now
WhatsApp Group Join Now
Mp Board 12th English Paper Solution 2024
Mp Board 12th English Paper Solution 2024

Class 12th english Paper 2024 Full Solution mp board

Board madhya Pradesh board of secondary education (MPBSE)
Examannual exam 2024
classenglish
Exam Date 08/02/2024
solution PDF Given Below
official website mpbse.nic.in

एमपी बोर्ड 12वीं अंग्रेजी वार्षिक पेपर सम्पूर्ण हल 2024

मध्य प्रदेश माध्यमिक शिक्षा मंडल के द्वारा निर्धारित बोर्ड समय सारणी के अनुसार कक्षा 12वीं अंग्रेजी का पेपर सुनिश्चित किया गया है। वर्ष 2024 में मध्य प्रदेश वार्षिक परीक्षा के लिए प्रश्न पत्र MPBSE के अनुभवी शिक्षकों के द्वारा नई ब्लूप्रिंट और नए बोर्ड एग्जाम पैटर्न के आधार पर बनाया जा रहा है।

Class 12th english Varshik Paper 2024 Solution

Mp Board 12th English Paper Solution 2024 से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर नीचे लेख में दिए गए हैं कक्षा 12वीं के सभी विद्यार्थी महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर को अवश्य तैयार कर लें क्योंकि यह सभी आपके बोर्ड परीक्षा में पूछे जा सकते हैं और जैसा कि आप सभी जानते हैं इस बार पेपर लीक नहीं होगा और नल भी नहीं होगा तो आप सभी इस लेख में दिए गए महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर को अच्छे तैयार कर लीजिए ताकि बोर्ड परीक्षा में किसी भी प्रकार की परेशानी का सामना न करना पड़े और वार्षिक परीक्षा में अच्छे अंकों के साथ उत्तीर्ण हो सके।

mp board class 12 english paper 2024 important questions

Q1. What is Saheb looking for in the garbage dump where is he and where has he come from?

Ans – Saheb is looking for gold in the garbage dumps he is in the neighbourhood of the author Saheb has come from Bangladesh. 

Q2. What makes the city of Firozabad famous?

Join Private Group - CLICK HERE
बोर्ड परीक्षा 2024लिंक
New Syllabus 2024Click Here
New Blueprint 2024Click Here
Exam Pattern 2024Click Here
Board Exam Time Table 2024Click Here
Practical Exam Date 2024Click Here

Ans – the city of Firozabad is famous for its bangles every other family is Firozabad is engaged in making bangles. 

Q3. Why was Douglas determined to get over his fear of water?

Ans. – the fear of water rewind is fishing trips deep fried him of the joy of annoying boating and swimming he used every way he know to overcome this year he had developed since childhood editor mind to get an instructor and learn swimming to get over his fear of water. 

Q4. Did the peddler expect the kind of hospitality that he received from the crofter?

Ans. – the hospitality was inspected as people usually made so faces when the peddler asked for shelter but the crafter served him parents for super and tobacco for his pipe. 

Q5. Why was the crafter should talkative and friendly with the peddler?

Join Private Group - CLICK HERE

Ans. – the crofter and old man without any family was happy to get someone to talk to in his loan lines he was also quite generous with his confidence. 

Q6. List the places that Gandhi visited between his  first meeting with Shukla and his arrival at Champaran?

Ans. – Gandhiji first meeting with Shukla was at Lucknow then he went to Kanpur and other parts of India and return to his ashram near Ahmedabad later he went to Calcutta Patna and Muzaffarpur before arrived it Champaran.

Q7. What is the belief in some primitive cultures about being photograph?

Ans. – some primitive cultures believed that getting one self photo crashed would drop them of their souls. 

Q8. Why does the poet ask us to keep still?

Ans. Too much Ross and activity has only vote Miss fortune to mankind hensities better to be quite and still. 

Q9. What will counting up to 12 and keeping Steel help us achieve?

Ans. Counting up to 12 takes very short time keeping still for his belief interval of time. 

Q10. What is the sadness that the poet refers to in the poem?

Ans. Mens sadness is formed out of his open Excel and thoughts it is quiet ronical that man who understands too much face to understand himself and his actions. 

Q11. Where was the stand situated in how was it made?

Ans. The road stand was situated at one side of the road a little house was extended and a share was constructed to open it. 

Q12. What was the reaction of the servant when the work told about the wonder white man?

Ans. – the servants work and at what their master hel Tod them they thought that their masters should not his the bond of that white man.

Q13. Who is Mr lamb?

Ans. – Mr lamb is an old man with teen leg feature real leg was blown of years ago during the war he lives all alone in his house there is a garden near the house. 

Q14. What changes did the order from Berlin cause in school that day?

Ans. – the whole school seived so strange and Solan on the back benches that were always empty the elderly village people were sitting quietly like the kids.

Q.15. what had been put up on the bulletin board?

Ans. Inverter had come from Berlin to teach only German in the school of all says and laurenic the garments had put up the notice on their bulletin board

Mp Board 12th English Paper 2024

एमपी बोर्ड 12वीं अंग्रेजी वार्षिक पेपर 2024 से संबंधित Mp Board 12th English Paper Solution 2024 प्रदान कर दिया गया है आप सभी बोर्ड परीक्षा के लिए इन सभी प्रश्नों को तैयार कर सकते हैं और बोर्ड परीक्षा से संबंधित आवश्यक जानकारी सबसे पहले प्राप्त करने के लिए इस लेख में दिए गए लिंक के माध्यम से अपनी स्टडी का टेलीग्राम चैनल ज्वाइन करें टेलीग्राम चैनल पर बोर्ड परीक्षा से संबंधित महत्वपूर्ण टॉपिक, प्रिपरेशन टिप्स प्रदान की जाती है।

I’m Vishwajeet, a blogger who crafts engaging content with clarity and elegance. Join me for concise yet impactful insights on a variety of global topics.

close